The Walking Dead forlænget til og med sæson 3

Zombie-serien er det seneste eksempel på en ny trend: Højt profilerede og dyre serier, der bliver fornyet længe før deres eksisterende sæson er slut. Hvorfor dog?

Først var det den ekstremt dyre Game Of Thrones. Så var det Kelsy Grammers nye serie Boss, og nu er det det så zombie-serien The Walking Deads tur. De tre serier har det til fælles, at de koster kassen at lave, og at de kun var et enkelt eller to afsnit inde i en ny sæson, da de blev forlænget med nye sæsoner til næste år.

For i dag fortæller tvstationen AMC, at The Walking Dead, der lige er begyndt på sæson to, også vender tilbage i 2012 med sæson tre. Det er der sådan set ingen særlig grund til at melde ud, og hvis seerne falder fuldstændig fra i løbet af den igangværende sæson, så bliver den proklamerede 3. sæson nok alligevel ikke til noget.

Hvorfor de tidlige forlængelser?

Men hvorfor er tvstationerne så ivrige med at melde ud, at deres højt profilerede serier vender tilbage langt ud i fremtiden?

The Walking Deads første sæson var kun seks afsnit lang, men det var nok til, at kritikerne kaldte serien en af årets bedste i 2010. Og da første afsnit af sæson 2 løb over de amerikanske tvskærme for to uger siden, satte den seertal-rekord på amerikansk kabeltv, da 11 millioner så med.

Nu ser det altså ud til, at der kommer endnu en sæson. Det gør der også af HBOs stort anlagte fantasyserie Game Of Thrones, der blev forlænget med en ny sæson, efter bare ét afsnit var sendt af den første sæson. Tvkanalen Starz nye satsning kaldet Boss, hvor Kelsey Grammer spiller Chicagos borgmester, blev for nylig forlænget med sæson to, inden det første afsnit af sæson ét overhovedet havde haft premiere. Det kan man da kalde tillid, eller hvad?

Investeringen skal hentes hjem igen

Det er på tv det mest spændende underholdning bliver lavet i de her år. TVs guldalder kalder de det jævnligt i USA. Men de store, dyre tvserier repræsenterer så store investeringer, at tvstationerne gør alt hvad de, kan for at holde interessen hos seerne. Og fordi flere af serierne er meget dyre at starte op, er det vigtigt at få lavet så mange afsnit som muligt, så serierne kan tjene sig ind igen.

Game Of Thrones er estimeret til at koste HBO 4,5 millioner dollars, eller i omegnen af 24 millioner danske kroner pr. afsnit, at producere. Den lader vi lige stå et øjeblik: 24 millioner per afsnit.

En stor del af den investering ligger i produktion af kulisser, sværd, rustninger og meget mere – de penge skal tjenes ind igen, og det bliver de ikke hvis Game Of Thrones kun varer 10 eller 12 afsnit, inden HBO må lukke den.

Mange dyre serier på tv

Det samme gælder flere af de andre store serier på tv lige nu. Produktionen af nye Mad Men-sæsoner blev i foråret udskudt på grund af forhandlinger om økonomien. Tvkanalen AMC ville simpelthen have folkene bag Mad Men til at lave serien billigere. Boardwalk Empire skal betale løn til en levende legende som Martin Scorsese, og The Walking Dead bruger en anseelig mængde penge på at sminke en hær af statister som zombier og bruge avanceret computergrafik, så man kan få de amerikanske storbyer til at se forladte ud.

Det er alt sammen dyrt. Og derfor gør tvstationerne alt hvad de kan for at få os til at tro på kvaliteten af deres produkt. Det kan man dårligt gøre mere effektivt, end at garantere, at serien fortsætter og fortsætter.

For hvis man allerede nu melder ud at serierne fortsætter, så må de jo være gode, og så må vi nok hellere se med. Og så kan de udenlandske tvstationer i øvrigt også roligt investere i de dyre amerikanske serier. For hvis der bliver ved med at komme afsnit, så har man nok et sikkert hit på programfladen de næste par år.

Men der er ingen garantier for noget som helst. Hvis de amerikanske seere svigter så kommer konsekvensen prompte. Det har vi set i år med serien The Playboy Club, der trods stor omtale kun fik et par afsnit inden kanalen NBC trak stikket. Så betyder garantierne pludselig ikke noget videre.

The Walking Dead på nedtur

The Walking Dead sæson to debuterede med flotte seertal, cirka 11 millioner. Men ved visningen af afsnit 2, var det tal nede på knap 7 millioner. Det er stadig meget imponerende for en serie på amerikansk kabeltv. Det er for eksempel mere end det dobbelt af hvad Boardwalk Empire kan levere. Men det markante dyk forklarer måske hvorfor det pludselig bliver nødvendig at melde ud, at vi også i 2012 kan se zombie-serien?

Kvaliteten falder hurtigt

For mig er det forståeligt, at seerne flygter fra The Walking Dead mellem de to første afsnit af sæson 2. Serien mangler nerve, og det, der i sæson ét var et spændende univers, er nu ved at være udtømt. Ja, der er zombier derude som man skal passe på, nu har vi set det. Så skal serien overleve på, at dens ikke-kødædende hovedpersoner kan holde os fanget en time om ugen, men det er de bare slet  ikke interessante nok til. Det er som om man har brugt kræfterne på zombierne og glemt at lave karakterer man får lyst til at holde med.

Jeg kan godt forstå, at AMC føler sig presset til at garantere, at de selvfølgelig bliver ved med at vise The Walking Dead. Det er god markedsføring.

Med mindre seertallene bliver ved med at falde, altså, så er den garanti glemt igen.

2 kommentarer

Hej igen Jeppe.

Synes det er interessant, at vi er lodret uenige i karakterernes kvalitet 🙂

Selvom du ikke skriver det direkte, så vil jeg vove at påstå, at vi er enige i, at serien ikke har voldsom lang levetiv endnu. Men i min optik, er det simpelthen fordi, at den “generelle seer” ikke har interesse for disse postapokalyptiske serier (vi så det ske med Jericho).

Dog håber jeg på en del sæsoner endnu.

– Mads

Hej Mads

Jeg kan huske, at jeg var blown away af den første sæson. Den der snigende usikkerhed der lå i luften hele tiden, og så nogle bad ass zombie-fights, som i den sekvens i afsnit to, hvor Rick Grimes gemmer sig i en kampvogn omringet af zombier – det var cool.

Men nu går der, efter min mening, fnidder i den. Jeg kan godt forstå at showrunner/geni Frank Darabont forlod serien midt i optagelserne til sæson to, for jeg synes det er tydeligt, at man vil spare penge, og som konsekvens har skruet ned for kvaliteten.
Bevares, det er stadig en af de mere interessante serier på tv, men jeg synes jeg kan se et tydeligt drop i den intensitet, der fangede mig i begyndelsen.

Angående karaktererne, så er det kun Frank Grimes, der siger mig noget. Jeg er slet ikke blevet fanget af historierne bag de andre personer. Måske er der for mange personer til at man kan gøre dem alle interessante? Måske har vi fået for lidt at vide om dem?

Men du har ret i, at den slags serier har det svært, ligesom Jericho havde det. Den var jeg også på i begyndelsen. Hvis sådan en serie ikke formår at udvikle sig når man ligesom har slugt det faktum, at der er sket en begivenhed der har vendt verden på hovedet, så dør serien en langsom død. Og det tror jeg (desværre) The Walking Dead er på vej til allerede.

/Jeppe

Der er lukket for kommentarer.